Horgolt napernyő

Nagy álmomat valósítottam meg egy hirtelen ötlettől vezérelve. Mindig is tetszett dédanyáink nyugodt, nőies, elegáns kora. Az öltözékek apró romantikus kellékekkel egészültek ki, mint például a napernyő.

Nyáron, amikor alkalmanként 35-38 fokot is veri a hőmérő bizony van, hogy egy régi, szakadt, kínai papírnapernyő mögé bújok úton a fagyizó, vagy a strand felé.  Idén mindezt már stílusosan teszem 🙂

Egy korábbi esernyő vázának felhasználásával öntött végleges formát. A napernyőt 2,5-ös tűvel horgolófonalból készítettem.

Az ernyő leszámolható mintáját, itt találod: Napernyő minta

Ha kérdésed lenne a rajzzal kapcsolatban, szívesen segítek 🙂

 

aláírás

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg az alábbi gombokon:

Share This:

29 thoughts on “Horgolt napernyő

  1. Szia Judit!
   Az antik napernyők és esernyők általában nem annyira domborúak mint az új esernyők, és kisebb méretűek. Szerintem ezzel a mintával próbálkozz esetleg, ha tetszik:
   http://horgolok.hu/wp-content/uploads/2015/05/antik-napernyő.jpg

   Ha mégsem nyerte el a tetszésedet, akkor keress kör terítő mintákat. Horgolás közben biztosan kell majd változtatnod kicsit, hogy pont jó legyen a napernyőre, de mint látod én is menet közben feszítgettem fel a minta esernyőre, hogy lássam megfelelő lesz-e a végeredmény. Sok sikert kívánok!
   Trixi

  1. Szia Edit!
   Ha jól értem, akkor horgoltál egy ernyőt és amikor elkészült és felfeszítetted a vázra, akkor nem tudtad kinyitni? Horgolás közben folyamatosan hozzámérted az eredeti ernyőhöz? Mert akkor tudod tartani a méretet, ha odapróbálod. Vagy rosszul értelek?

  1. Kedves Éva! Ugyanazokon a pontokon erősítettem a vázhoz, mint az eredeti ernyő volt, amit leszedtem róla. Horgolás közben, ahogyan a fázisfotókon is látszik, az eredeti ernyőhöz próbáld hozzá a horgolást. Ahol mutatja, szaporíts bele vagy éppen fogyaszd, hogy szépen kifeszüljön, de hagyja kinyílni az ernyő vázat is a kellő méretre. Sok sikert kívánok a munkához!

 1. Szia Trixi, a kislányom babakocsi ernyőjére szeretnék horgolni,mivel az kicsi méret arra gondoltam,ha mérek egy átlót az ernyőnek és keresek egy akkora terítőt vajon jó lesz? Kezdő vagyok benne nagyon. Válaszod köszönöm. 🙂

  1. Szia Melinda!

   Szerintem kicsit másképp kéne számoljál. Fontos, hogy milyen fonalat és milyen vastag horgolótűt használsz, mert ennek függvényében változik a munka mérete. Lényegében próbahorgolást kéne készítened, hogy adott minta egység, mekkora méretet ad ki, tehát várhatóan a teljes minta hogy fedi majd a napernyőt. Fontos a napernyő íve is, mert ha nagyon gömb formája van, akkor egy sima kör terítőt szűkítened kéne, hogy ne legyen nagy rá a lefelé hajló íven. Ha japán, vagy hagyományos kínai papírernyő típusú ( http://dilimania.hu/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/e/s/esernyo.jpg ) a babakocsid ernyője, akkor egy kör terítő mintája egy kis odafigyeléssel jó lehet.

 2. Szia Trixi!

  A fenti mintát kinyomtattam, a mennyi a kezdő láncszemek száma?
  A minta számomra teljesen érthető, csak nem tudok elindulni.
  Szeretném ha segítenél !Köszönöm!
  Üdv:Anna

  1. Szia Anna!

   Én a minta szerint kezdtem, ha megnézed nekem 16 lábról indultak az ananászok. Ennek megfelelő szemszámmal kezdtem az első sorban, varázskör alapra, de így egy kicsit buggyos lett a napernyő tetején kb az első 10 sor. Ha most készíteném akkor a kis ananászok lábát később, talán az 5. sorkörnyékén kezdeném el. Persze minden függ a fonal vastagságtól, a napernyő méretétől, stb. Úgyhogy teljesen biztosat csak próbahorgolással lehet megtudni. Sok sikert kívánok a munkához! Ha elkészültél, szívesen látjuk a fotót róla! 🙂

 3. Szia Trixi.

  Nagyon régóta horgolok,de nehezen fogok hozzá az ernyő elkészítéséhez.Az unokámnak
  szeretném meglepetésként.Ha mindent a leírtak szerint horgolok kb.Hány cm.lesz az kész
  horgolás,mert az ernyő amit vettem,115 cm az átmérője.Azt írod,hogy az ananászok lábát
  az ötödik sornál kezdenéd el.Addig rövidpálcát horgolnál? Ha esetleg nincs 115 cm akkor az
  alsó lábakat hosszabbítom úgy jó lesz?Segítséged előre is köszönöm.

  1. Kedves Gabriella!

   Sajnos nem tudok így látatlanban segíteni Neked a horgolás méretét illetően. Nem tudom milyen fonallal, hányas tűvel, milyen szorosan vagy éppen lazán horgolsz. Mindenképpen próbahorgolást kéne készítened. Az első 5 sorban is a minta szerint haladnék, a nagy ananászok lábát mindenképpen elkezdeném, csak a kicsikét kezdeném az 5. sortól… de ezt ki kell sakkozni. Minden függ a saját technikádtól és az eszközöktől. Mint látod a pillanatképeket, én is folyton az ernyőhöz próbáltam a horgolást, hogy lássam haladhatok-e a minta szerint, vagy változtatnom, rögtönöznöm kell?

  1. Szia Kriszta!

   2, vagy 2,5-ös tűvel horgoltam (már nem emlékszem pontosan) és normál horgolófonallal (yorn boutique baumwolle cable 50 gr – 170 m). Én azért azt ajánlanám, hogy ettől vékonyabb fonallal próbálkozzál (ha a szemed bírja), hogy valóban szép, csipke jellegű és könnyű napernyőt tudjál készíteni. Sok sikert kívánok a munkához!

  1. Kedves Annus!
   Természetesen a kiválasztott mintától és fonal vastagságtól, tűmérettől függ, hogy hány szemre kezded a munkát. Belülről haladsz kifelé, tehát a lényeg, hogy az esernyő csúcsára megfelelően illeszkedjen majd az ernyő. Külön ernyő mintám nincs, a neten néztem ki ennek az ernyőnek is a mintáját, amit itt megtalálsz: http://horgolok.hu/wp-content/uploads/2015/03/DOC150401-20150401122320.pdf

  1. Kedves Varga Gyuláné!
   Nem tudok róla, hogy hol lehetne csak ernyő vázat vásárolni. Én már egy használt ernyőmet áldoztam fel az ügy érdekében. 🙂 Illetve… még körülnézhet az internetes piactereken. Lehet kapni pár szép darabot.

Vélemény, hozzászólás?